Vilkår og formål

Brukervilkår

Brukervilkår er en avtale som gjelder mellom deg som er bruker og/eller medlem av en webside, og den/de som eier websiden. Brukervilkår kan variere fra webside til webside, noen har mye og avansert tekst, mens andre har kortere og mer presis og forståelig tekst. Det er viktig at brukeren forstår hvorfor det ønskes en viss type informasjon. F.eks.: Hvorfor trenger du å vite hvor gammel jeg er? Det kan hende det er krav til at brukeren må være over 18 år for å spille på Unibet hvor det handler om pengespill og norsk lov må følges. Brukervilkårene skal få frem hva som er avtalen i forhold til eksponering av dine persondata, hva du legger igjen av elektroniske spor på siden og hva disse eventuelt kan/skal brukes til. Dette må brukeren samtykke i, og man kan lett bli motløs dersom brukervilkårene er på flere sider med liten tekst. Bruk rimelige avtalevilkår som gjør at websiden sikres, og som gjør at unødvendige tvister unngås. Brukervilkårene skal være forståelige for mottakeren så det kan være lurt å unngå mye juridisk språk og tunge, faglige uttrykk. Et lurt tips er å sette seg i forbrukerens sted.

For å opprettholde god kvalitet og brukervennlighet på websiden, gjør brukervilkårene så enkle og forståelig for brukeren som mulig. Slik unngås frustrasjon og negativ opplevelse av websiden.

Formålet med websiden

En webside bør være, som nevnt tidligere, brukervennlig. Videre må man ha et formål med websiden. Det kan fort virke rotete hvis man ikke har en plan. Så hva skal siden formidle? Hvem er mottakerne? Hva er behovet? Hvordan skal websiden markedsføres?

Websiden til IKEA gir deg både mulighet til å trykke direkte på butikker og utsalgssteder i Norge, men du kan også velge andre land IKEA har marked i. Dette virker ryddig og formålstjenlig. Videre er TV2 oppført med oppdaterte nyheter. Her er formålet også nyheter, slik at dette er det første du ser. Her der det nedtrekksmenyer for å guide deg videre hvis du ønsker noe annet. Nedtrekksvalgene er relatert til hva websiden omhandler.

Et annet eksempel er Dagens Næringsliv som baserer seg på viktig og riktig informasjon om økonomi. Her går de rett på sak slik at mottaker enkelt kan se hva denne siden handler om, hvilken informasjon som de mener er viktig nå, både for deg og nasjonalt i forhold til økonomi.

Ved et ryddig oppsett, og ved å holde seg til det websiden omhandler skapes en forventing hos brukeren, som mest sannsynlig kommer til å bruke samme webside neste gang han/hun hører om f.eks. rentehopp på radioen.

Opprett brukervilkår som er forståelige for mottakeren, og som sikrer websiden din slik at man unngår fremtidige tvister. Ha kvalitet i språket som brukes og forsøk å sette deg inn i forbrukerens sted. Tenk brukervennlighet.

Ved opprettelse av en webside så kan det være viktig å ha følgende punkter i bakhodet:

  • Hva skal websiden omhandle?
  • Hva er formålet med websiden?
  • Hvilken gruppe mennesker skal den nå?
  • Hva kan linkes ut for å møte formålet med websiden?
  • Hva er brukervennlighet og hvordan kan dette oppnås på websiden?
  • Hvordan kommer websidens formål best frem?
  • Hvordan kan websiden markedsføres?
  • Hva er brukervilkårene?

Det finnes helt sikkert flere punkter å ta hensyn til også, men husk at det enkle er ofte det beste. En bruker blir ofte uinteressert hvis f.eks. nedtrekksmenyer ikke har forventet innhold, eller saker på siden ikke tjener formålet med websiden.