Det er på nett det skjer!
De fleste av oss har alltid med seg mobilen, og hvert 5.-10. minutt sjekker vi Facebook, Twitter, Instagram, børsen, nyheter i alle former og farger, og sikkert mange andre apper og online-kontoer. Vi kan, som nevnt tidligere, kjøpe det meste vi trenger (og kanskje ikke trenger) via en webside. Mulighetene fremstår som uendelige, og ikke alle er like enkle, troverdige, eller nyttige. Mange websider har også annet innhold enn du først kanskje tenkte, og frustrasjonen bygger seg kjapt opp hvis vi må leite unødvendig lenge. Men, det er på nett det skjer. Det er her de raske oppdateringene skjer, det er her nyhetene kommer frem først, tilbudene, musikken, utelivet, oppskriftene osv.
Kvalitet på websiden sett under ett
For å “henge med på nett” må man følge med, man må vite hva som er i vinden, hva som fenger publikum og får dem til å besøke websiden gjentatte ganger. Kvaliteten må være god, innleggene må være legitime fri for juks og slurv, språket på være enkelt og brukervennlig, websiden i seg selv må være brukervennlig. Det skal være lett og logisk å finne frem. Tema og lenker, bilder og grafikk bør gjenspeile hva websiden egentlig handler om. Eksempler som TV2 og CNN gir en pekepinn på hvordan dette kan se ut. Hva man liker best får man velge selv, det er en smakssak. Noen liker store bilder og mener at gode bilder forteller mer enn tusen ord, mens andre mener at bilder er forstyrrende og tar fokus bort fra innholdet i tekstbudskapet. Balansegangen blir kanskje å finne bilder som beskriver teksten på en god måte. Jo flere sanser som trigges, jo bedre husker vi. En annen webside man kan besøke er Stackoverflow. Her kan du selv gjøre deg opp en mening i forhold til kvaliteten på siden. Her er noen punkter du kan vurdere:
- Er dette en innbydende side?
- Er det god kvalitet på tekst og bilde?
- Kan man stole på kvaliteten?
- Formidler siden det den sier at den skal?
- Har den brukervilkår, og er disse lett forståelige?
- Er siden brukervennlig?
- Er søkemotoren god?
Er det eventuelt andre ting du legger merke til ved siden som er bra, eller dårlig? Ved å bruke tid på å sjekke ut andre websider, før man lager en egen, kan ofte gi en god pekepinn på hva du selv tenker MÅ med, og hva du absolutt IKKE vil ha med. Vær tro mot egen visjon for websiden, finn legitime lenker, bilder, grafikk og tekst. Finn gode og pålitelige kilder, og tenk brukervennlighet!
For eksempel hvis du vil lese om euro kvalifikasjoner så finnes noen innovative sider som gir deg en oppdatert informasjon døgnet rundt.
En førsteside er det første de besøkende ser. Førstesiden gir et inntrykk av hva det hele handler om, hvordan man kan navigere seg videre via siden og om dette er en side for “alle”, eller for spesielt interesserte. En god førsteside inviterer oss inn, og poenget blir å holde den besøkende der, få den besøkende å klikke rundt på siden. Selger man en vare kan en god førsteside være med på å øke salget. Riktig promotering og teasere til liknende varer kan skape interesse. Det er også viktig å ha en god overskrift på førstesiden. Bruk av søkeord i tittelen kan være alfa & omega for antall treff på f.eks. Google. Google bruker tittelen din til å forstå hva websiden din handler om.
Sper man på alt dette med det som finnes av god kvalitet, brukervennlighet og relevans, er man på sporet av en kvalitativ webside!