Når man har levd en stund får man inntrykk av at nyhetene er partiske. Det er de nok også. Har du noen gang stusset over at alle innslag på NRK fra Midt-Østen alltid starter med at en mann roper: Allah Akbahr? Eller at alle virus kommer fra Kina? At det er amerikanerne som forsker på en vaksine mot virus? Og at det er russerne som doper seg?
Flere blikk og flere synsvinkler
Nyhetene må klare å se alle saker med flere blikkvinkler. Hvorfor er det i såfall slik at det er helt nødvendig for en kenyansk løper å bli best i verden og vinne en pengepremie? Eller at en norsk syklist ofte veier mer enn en spansk og ikke er like god til å klatre? Hvorfor er det slik at ofte AP-politikere blir sammen med NRK-ansatte, eller at TV2 er en mer populistisk kanal?
Er det noen som har tenkt på at amerikanerne valgte Trump som president når det virker som de er fullstendig i mot ham? Det høres hvert fall sånn ut på de norske nyhetene. Det vi skal fram til, er at man også må bruke skjønn når det gjelder Internett. Man kan ikke ta alt for god fisk, selv om det virker logisk og tilsynelatende fornuftig. Man må bruke Det kritiske blikket hele tiden.
Det kan man spesielt tenke på om man leter etter gode tilbud. Er tilbudene for gode til å være sanne, så er de mest sannsynlig det. En merkevare til utrolig lav pris er sannsynlig juks, og får du melding om at du har fått en enorm sum av en pastor i Uganda, da er det nok ikke sant.
Synes du det er vanskelig å forholde seg til alt på Internett, så er det nok fordi du er ved dine fulle fem. Ikke ta alt for gitt, sørg for å sjekke kildene først. Det er viktig for å sikre seg god kvalitet.