God og dårlig kvalitet

Hva er god og dårlig kvalitet for deg?

Det har tidligere vært nevnt at kvalitet og brukervennlighet er alfa & omega for at et webside skal oppleves positivt. Det er jo et mål i seg selv at man ønsker å lage en webside som trigger folks interesse, nysgjerrighet, og leselyst. Mye av det målet er nådd ved at disse to nevnte indikatorene er oppfylt, og sammen med et ryddig oppsett, forståelige brukervilkår og et formål som er godt synlig på siden, utgjør dette summen for en god opplevelse for bruker. Likevel kan kvalitet bety forskjellig fra person til person. Det som er ansett å være god kvalitet for meg, trenger ikke være god kvalitet for deg. Utfordringen blir da å finne beste praksis basert på erfaringer fra tilsvarende opplegg, for så å lage websiden ut i fra det.

Det er vel enighet om at brukervennlighet ofte er medvirkningsårsak til god kvalitet. Tidligere er det nevnt at IKEA har en enkel og god førsteside hvor brukeren lett kan trykke seg videre til ønsket side, og det kan være i Norge, eller et annet land hvor IKEA har et utsalgssted. Det som kanskje gjør at du tenker at IKEA har god kvalitet på websiden sin er at den virker gjennomtenkt og logisk. De har satt brukeren i fokus og tenkt på hva som kan være interessant for brukeren og først se. “Welcome to a world of inspiration for your home” er tittelen du blir møtt med, og i det du trykker på “Gå til IKEA Norge”, får du opp alle valgene kategorisert etter type rom i huset, pluss at du kan få hjelp av en interiørdesigner til å få ordne på f.eks. stuen din. Her får du informasjon om alt fra trender, nyheter, hva som er anbefalt, bestselgere, tilbud, hvordan du kan få fraktet tingene hjem, og at noen også kan hjelpe deg med å skru det hele sammen. De har tenkt på hele kundeforløpet fra A til Å. Dette gir en god og positiv opplevelse og gjør at du får lyst til å handle her flere ganger. Du føler at du som kunde blir ivaretatt.

I samme kategori er NRK, men i mindre omfang. Nedtrekksmenyene gir deg det de lover. Trykker du på sport, så får du artikler som omhandler sport. Nyhetene kommer kronologisk, og skulle du ønske å lese en gammel nyhetssak har du en søkemotor som hjelper deg dit.

Det er også mange websider som gir et dårlig inntrykk. Produktene som er fremstilt på siden kan ha god kvalitet, være etterspurt og ettertraktet å ha god pris, men finner du ikke frem på siden, er dette lite verdt. Rotete grafikk, for mye grafikk, for mye tekst, manglende eller dårlig søkefelt, dårlig norsk, lange og uforståelige brukervilkår, gir ikke lyst til å finne det produktet eller artikkelen som an var på leit etter. Da søker man andre steder. Og sånn er det med mye i dag, finner vi ikke det vi trenger ganske kjapt, går vi videre i søkeprosessen. Vi vil ha informasjon raskt og smertefritt, uten frustrasjon og irritasjon, uten å måtte leite i et hav av uinteressante og irrelevante tekster, linker og bilder. Søker du på noe ønsker du eksakt informasjon om akkurat det. En del kan rettes opp ved å ha en noenlunde god søkemotor som søker nyansert, men spot on.